Helsinki, Finland
+358 452 118 141
toimisto@parkour.fi

Harrastaminen

HARRASTAMINEN

Miten aloitan parkourin?

Kuka tahansa voi tässä ja nyt aloittaa parkourin harrastamisen. Tärkeintä on aloittaa laji varovasti kokeillen. Näin opit tuntemaan kehosi kyvyt ja rajat ilman loukkaantumisriskiä. Vaihtoehtoja lajin aloittamiselle on monia. Voit esimerkiksi:

  • Osallistua lähelläsi järjestettäviin avoimiin harjoituksiin eli jameihin
  • Osallistua jäsenjärjestömme järjestämille kursseille
  • Kokeilla lajia omatoimisesti yksin tai kaverin kanssa

Parkourin harrastaminen on helpointa aloittaa jonkun lajia harrastavan kanssa. Kokeneemman harrastajan neuvojen avulla voi välttää monia turhia kokeiluja ja yrityksiä. Mikäli lähiseudulta ei löydy muita harrastajia, niin tutustu internetistä löytyviin videoihin ja tutoriaaleihin ja lähde rohkeasti ulos kokeilemaan. Tärkeintä on aloittaa varovaisesti.

Mikä on Suomen Parkour -yhdistys? Kuka saa liittyä, paljonko maksaa…?

Yhdistykseen voi liittyä kuka tahansa. Liittyminen ja jäsenyys on henkilöjäsenille ilmaista. Jäsenjärjestöillä on jäsenmäärään sidonnainen vuosimaksu, jonka suuruudesta päättää yhdistyksen vuosikokous. Jäsenyydet hyväksyy hakemuksen saavuttua hallitus. Liittyä voit täältä.

Onko parkourissa jotain apuvälineitä?

Yksi parkourin parhaista puolista on, että sen harrastamiseen ei tarvita mitään apuvälineitä. Mukavat liikuntaan soveltuvat vaatteet ja kengät riittävät.

Minkä ikäisenä voin aloittaa parkourin harrastamisen?

Parkourin harrastaminen ei katso ikää. Jokainen, joka pystyy ottamaan itsestään ja tekemisistään vastuun, voi tehdä parkouria omissa rajoissaan.

Pitääkö olla hyvässä kunnossa, että voi aloittaa parkourin?

Ei. Todella moni on aloittanut parkourin jopa ensimmäisenä liikunnallisena harrastuksena. Kunto kyllä kasvaa harrastaessa. Jos yleiskunto on huono tai sinulla ei ole muuta liikuntataustaa, liikkeiden harjoittelu voi vaatia enemmän aikaa. Tietysti hyvä yleiskunto ja monipuolinen liikuntatausta antavat hyvät valmiudet parkourin harrastamiseen. Aloittaminen on helpompaa, jos uusien liikkeiden oppimiskyky on jo ennestään harjaantunut.

Mistä laji on lähtöisin, kuka sen keksi?

Parkour on lähtöisin Ranskasta, tarkemmin sanottuna Pariisin esikaupungista nimeltään Lisses. Siellä 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa muutama nuori poika jatkoivat kaikkien lapsien harrastamaa hyppimistä, pomppimista. He kehittivät siitä itselleen harrastuksen ja antoivat sille nimen. Parkourin alkuperäisistä kehittäjistä tunnettuja nimiä ovat nykyään mm. David Belle, Sebastien Foucan ja Yamakasi-ryhmä. (Linkki historia-sivulle)

Miten parkouria voi treenata ja kuinka siinä kehitytään?

Kuten missä tahansa, parkourissakin kehitytään yksinkertaisesti harrastamalla lajia eli harjoittelemalla. Uusien likkeiden opettelu vaatii luovuutta, kykyä nähdä ympäristö uudesta näkökulmasta ja monesti paljon fyysistä harjoittelua. On tärkeää pitää mielessä, että laji ei ole pelkästään yksittäisiä liikkeitä. Taitojen karttuessa myös esteiden välissä tapahtuvalla liikkeellä on suurempi merkitys. Kokemuksen myötä ympäristön havainnointi kehittyy ja uusia mahdollisuuksia liikkeelle löytää nopeammin ja kaikenlaisista ympäristöistä.

Missä parkouria sitten tehdään tai harjoitellaan?

Parkour kuuluu “kaduille”, mutta sitä voi käytännössä harjoitella millaisessa paikassa tahansa. Tyypillisimpiä paikkoja harjoitella ovat kaupunkiympäristössä olevat ns. julkiset tilat. Nykyään myös monelta paikkakunnalta löytyy parkour-puistoja sekä harjoitussaleja. Ulkona harjoitellessa tulisi ottaa huomioon muut ihmiset ja yleiset järjestyssäännöt. Yksityisalueilla ei tule harjoitella ilman kiinteistön omistajan lupaa ja ihmisten kotirauhaa ei tulisi häiritä.

Onko parkour laillista? Missä saa/ei saa parkourata?

Parkour on laillista. Lajin henkeen kuuluu, että mitään ei hajoteta, paikkoja ei sotketa eikä muita ihmisiä häiritä. Kannattaa siis pitää terve järki mukana harrastaessa ja tarkastaa etukäteen, saako jollakin paikalla oleskella tai kestääkö aita sille hyppäämisen. Toimimalla vastuullisesti antaa hyvän kuvan parkouraajista ja harrastajiin suhtaudutaan vastaisuudessakin suopeasti. Otathan vastuun jos satut rikkomaan jotain ja vaihdat paikkaa mikäli sinua pyydetään poistumaan.

Voiko parkourissa loukkaantua?

Kuten kaikissa liikuntalajeissa myös parkourissa loukkaantumiset ovat mahdollisia. Suomessa vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen mukaan lajissa on kuitenkin vähemmän loukkaantumisia harjoitustunteja kohden kuin esimerkiksi jalkapallossa. Parkourissa on hyvin tärkeää tietää mihin pystyt. Rajat pitää tuntea ja niitä ei saa ylittää. Etenkin aloittelijan on syytä olla varovainen, sillä omat rajat eivät vielä ole selvillä.

Minkälaiset kengät tarvitsen?

Parkourissa suosittuja kenkiä on monenlaisia. Mieltymykset syntyvät kokemuksen kautta ja siksi kengän valitseminen on helpottuu kokemuksen myötä. Kengän valinnassa merkitsee eniten tuntuma, joka karkeasti koostuu seuraavista asioista:

  • yleinen fiilis – tuntuuko kenkä hyvältä jalassa, 
  • joustavuus – pystytkö käyttämään jalkaasi monipuolisesti,
  • pito – onko pohja oikein kuvioitu ja pitävää materiaalia
  • vaimennus – ohut kenkä on armoton, mutta paksu saattaa pehmentää iskua liikaa. 

Alkuun treenit sujuvat varmasti millä tahansa lenkkareilla. Muutaman harjoituskerran jälkeen kengän valinta on jo vähän helpompaa.

Voiko sateessa/talvella parkourata?

Voi. Sää varmasti vaikuttaa siihen miten voit liikkua, mutta ei estä liikkumista kokonaan. Niin sade kuin lumikin voivat tehdä pinnoista liukkaampia ja arvaamattomampia, joten on syytä olla normaalia varovaisempi. Otathan huomioon, että kylmyys ja kosteus saattavat kylmettää kehoa ja altistaa venähdyksille/revähdyksille, joten pidäthän huolta perusteellisesta alkulämmittelystä ja pysyttele lämpimänä koko harjoittelun ajan.

Mikä on flow?

Flow on englantia ja tarkoittaa virtausta. Sillä viitataan liikkeen sulavuuteen, johon parkouraajat pyrkivät liikkeessään. Hyvä flow on rentoa ja helpon näköistä, joskus myös erittäin näyttävää liikettä. 

Mistä saan lisätietoa parkourista?

Internet on pullollaan videoita, blogeja ja tieteellistä tutkimusta parkourista. Suomen kielellä lisätietoa harrastamisesta ja parkourista suomessa löydät sivuiltamme. Voit myös halutessasi tutustua suomenkieliseen kirjallisuuteen. Parkourista on julkaistu suomalaisia ja suomeksi käännettyjä teoksia.